• Ruim 30 jaar ervaring
  • Eigen fabriek
  • ISO 9001 gecertificeerd

Kwaliteit van daglicht

Dat daglicht belangrijk is voor het welzijn van mens en dier weet je natuurlijk al lang. En dus is het belangrijk om zo optimaal mogelijk gebruik maken van deze duurzame, onuitputtelijke én gratis lichtbron. Maar hoe zorg je voor de optimale hoeveelheid daglicht? Kwaliteit is namelijk belangrijker dan kwantiteit. En optimalisatie van de juiste hoeveelheid daglicht is afhankelijk van verschillende factoren.  

Direct en indirect licht

Er zijn verschillende manieren om daglicht in gebouwen naar binnen te halen, dit kan via direct of indirect licht.
Onder direct licht verstaan we licht dat rechtstreeks een ruimte bereikt. Denk hierbij aan een raam in een gevel van een gebouw, een lichtkoepel, lichtstraat of een dakraam op het dak. Een opening in een plat dak, bijvoorbeeld een lichtkoepel of lichtstraat, geeft veel resultaat omdat de zon het dak immers de hele dag kan bereiken.
Maar er zijn ook ruimtes waar weinig tot geen direct daglicht naar binnen kan treden. In deze situaties is een Solatube (ofwel daglichtbuis) een oplossing. Via een Solatube wordt daglicht middels een reflecterende buis getransporteerd naar een donkere ruimte in huis of kantoor. Deze daglichtbuis eindigt in huis als plafond- of wandlamp die gevoed wordt door natuurlijk licht van buiten. Dit noemen we indirect licht.

 
Goedlicht_daglicht-vanuit-verschillende-richtingen

Oriëntatie 

Ook de windstreek van waaruit direct daglicht een ruimte binnenvalt speelt een belangrijke rol bij de beleving van licht. Direct zonlicht vanuit het zuiden is bijvoorbeeld veel intenser dan diffuus daglicht uit het noorden. Licht vanuit het noorden is daarentegen veel witter dan licht vanuit het zuiden. Daglicht vanuit het noorden wordt, door de constante factor en lichte kleur, dan ook neutraler ervaren dan licht vanuit het zuiden. De combinatie van direct en diffuus licht of diffuus licht vanuit beide richtingen kan een ruimte intens verlichten. 

 Goedlicht_vergelijking-licht-vanuit-het-zuiden-en-noorden

Spreiding

Een ander belangrijk aspect is de zogenaamde spreiding van licht. Een groot raam in de zijgevel kan voor veel extra lichtinval zorgen, maar de vraag is of dit altijd als prettig ervaren wordt. Een juiste combinatie van meerdere (kleine) openingen verspreid over een ruimte geeft veel constanter licht. En dat is natuurlijk wat we het liefste willen.
Niet onbelangrijk om te weten; licht van boven kan tot wel drie keer intenser zijn dan licht van een raam in de zijgevel. Een Solatube, vlakke lichtkoepel of een lichtstraat van glas kan om die reden een goede keuze zijn om extra daglicht naar binnen te halen.
Een combinatie van licht vanuit dak én gevel biedt een breder spectrum aan licht, omdat deze gespreid binnenvalt. Hierdoor wordt uiteindelijk een prettig lichtklimaat ervaren. 

Goedlicht_spreiding-van-licht-vanuit-meerdere-posities

Ons assortiment

Zo blijkt maar weer, de lichtinval in ieder gebouw en iedere kamer is weer anders.
Bij Goedlicht bieden we een ruim assortiment aan daglichtproducten. Zodat jij zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van het onuitputtelijke en gratis daglicht dat de aarde ons iedere dag brengt.
En blijkt het noodzakelijk om aan te vullen met kunstlicht, ook dan hebben we een breed productportfolio om jou van dienst te kunnen zijn https://www.goedlicht.nl/kunstlicht-producten/

 

 

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb kennis genomen van de Privacyverklaring en cookies.

Gerelateerde artikelen
10% korting
Lichtstraat HR++ glas lessenaarsdak Lichtstraat HR++ glas lessenaarsdak
Vanaf € 2.468,70 € 2.743,00
10% korting
10% korting
Solatube 53cm rond plat dak Solatube 53cm rond plat dak
Vanaf € 945,25 € 1.050,28
10% korting
Solatube 53cm vierkant plat dak Solatube 53cm vierkant plat dak
Vanaf € 1.215,32 € 1.350,36
Goedlicht is een handelsnaam van de Hak4t groep