• Ruim 30 jaar ervaring
 • Eigen fabriek
 • ISO 9001 gecertificeerd

Energielabel C voor kantoren

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit staat in het bouwbesluit 2012 opgenomen. Heeft jouw kantoorgebouw op 1 januari 2023 geen energielabel C of hoger, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat houdt dit bouwbesluit en het energielabel C voor kantoren dan exact in?
Dat jouw kantoorgebouw een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m² per jaar mag hebben. Voldoet jouw kantoor hier nog niet aan? Wij geven je tips om je energielabel te verbeteren door installatie van onze LED verlichting. Onderneem actie om jouw kantoor te verduurzamen. 

Het is verplicht te voldoen aan Energielabel C wanneer onder andere;

 • een kantoorgebouw waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte;
 • de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties en nevenfuncties in het gebouw groter is dan 100 m²;
 • het gaat om een kantoorgebouw dat langer dan 2 jaar wordt gebruikt;
 • het kantoorgebouw energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een GIS-viewer ontwikkeld waarmee zij de kantoren in Nederland in kaart hebben gebracht. 
Kantooreigenaren en handhavers kunnen de GIS-viewer gebruiken als hulpmiddel om de locaties in te schatten van label C-plichtige kantoren die op dit moment nog niet aan de verplichting voldoen. De werkelijke situatie kan afwijken van de inschatting die de RVO heeft kunnen maken op basis van verschillende databronnen. Hierdoor kunnen er aan deze GIS-viewer geen rechten worden ontleend.

Is jouw kantoorgebouw al klaar voor energielabel C?
Als jouw kantoor nog geen energielabel C heeft is het belangrijk om tijdig na te denken over energiebesparende middelen.
Voor het verduurzamen van kantoorgebouwen wordt al snel gedacht aan maatregelen zoals bijvoorbeeld extra isolatie. Maar wist je dat je het energielabel van jouw kantoor ook kunt verbeteren door traditionele (TL) verlichting te vervangen door LED verlichting? LED verlichting is duurzaam én energiezuinig. LED armaturen hebben een lange levensduur, LED lampen en armaturen zijn energiezuiniger dan conventionele verlichting. Zo ben je ook nog eens voordeliger uit. Daarnaast creëren LED armaturen op kantoor een prettig lichtklimaat, dit verhoogt de productiviteit, creativiteit en stimuleert het de hersenen.

Op alle vlakke een verstandige en duurzame keuze dus!  

 Energielabel-C-kantoren-bouwbesluit-2022

Energie besparen met LED verlichting
Bij Goedlicht hebben we een breed assortiment aan LED kantoorverlichting, zoals bijvoorbeeld LED paneelverlichting, -downlights, plafonnières en vluchtwegverlichting (noodverlichting). Hiermee hebben we voor elke situatie een passende energiezuinige LED armatuur.

Goedlicht LED paneelverlichting is een goede vervanger voor TL verlichting of conventionele verlichting in systeemplafonds. Ons assortiment LED paneelverlichting bestaat uit vierkante en rechthoekige panelen in diverse maatvoering. Naast paneelverlichting hebben wij ook een uitgebreid productaanbod in downlighters.

LED panelen
De vierkant led panelen voor kantoor hebben een afmeting van 60 x 60 cm en de rechthoekige panelen een afmeting van 120 x 30 cm. Het assortiment LED panelen bestaat uit verschillende producten met variërende UGR-waardes (verblindingsgraad). Zo hebben wij LED panelen verkrijgbaar met een UGR waarde van <19 en <22. De UGR-waarde (Unified Glare Rating) is een getal dat aangeeft in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Hoe lager de waarde, hoe minder lichthinder gebruikers vermoedelijk zullen ervaren. Het gaat hierbij dus om het lichthinder van indirect licht; dat wil zeggen hetgeen weerkaatst van bijv. computerschermen of muren. 
Volgens de norm voor binnenverlichting NEN-EN 12464-1 wordt voor kantoorwerk een UGR<19 waarde voorgeschreven. Zoek jij een led paneel voor kantoor met een UGR<19 dan zijn onderstaande panelen misschien wel iets voor jou!


LED Downlights
Met de LED downlights van Goedlicht zorg je voor een egale lichtverdelig in jouw kantoorpand, de downlights zijn net zoals de panelen verkrijgbaar in verschillende wattages en kleurtemperaturen. 

Zoek je andere verlichting dan kantoorverlichting?
Naast kantoorverlichting hebben wij ook verlichtingsbronnen voor grotere ruimtes met een plafondhoogte vanaf 5 meter. Denk hierbij aan LED High Bays, ook wel UFO lamp of hoog plafond verlichting genoemd.

Wanneer geldt de Energielabel C verplichting niet?
Het is niet in alle gevallen verplicht om te voldoen aan de wet Energielabel C. Deze verplichting is niet geldig als:

 • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
 • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
 • het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
 • het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
 • het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
 • het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
 • de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.


Advies nodig?
Onze support afdeling staat voor je klaar om je te helpen met de keuze voor de juiste lichtbron. En met onze snelle levertijden zorgen we ervoor dat jouw kantoorgebouw voor 2023 klaar is voor energielabel C. Kies voor energiebesparing op kantoor met de LED verlichting van Goedlicht!

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb kennis genomen van de Privacyverklaring en cookies.

Gerelateerde artikelen
Goedlicht is een handelsnaam van de Hak4t groep