• Ruim 30 jaar ervaring
  • Eigen fabriek
  • ISO 9001 gecertificeerd

Een lichtkoepel plaatsen; waar moet je op letten?

Wil je meer daglicht in je woning, aanbouw, serre of bedrijfsruimte? dan is het plaatsen van een lichtkoepel een goede oplossing! Met lichtkoepels haal je niet alleen meer licht naar binnen, maar je vergroot hiermee ook het wooncomfort en hoeft overdag minder lampen te laten branden. We vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf en plaatsing van een lichtkoepel. Indien een hoge isolatiewaarde en geluidsreductie is gewenst, dan is ons advies een vlakke lichtkoepel van glas te overwegen. Bijkomend voordeel van een vlakke lichtkoepel van glas is dat het strakke ontwerp zorgt voor een esthetisch en tijdloos karakter. In deze blog gaan we dieper in op de kunststof lichtkoepel van polycarbonaat of acrylaat.

Stap 1 - Bepaal in welke ruimte je de lichtkoepel wilt plaatsen
Ten eerste stel je vast in welke ruimte je de lichtkoepel wilt toepassen. Dit is bepalend voor de keuze van het aantal wanden / schalen van de lichtkoepel. Lichtkoepels zijn er in verschillende soorten uitvoeringen, zoals enkel,- dubbel,- drie,- vierwandig en extra isolerend (ISO-lichtkoepel). Hoe meer wanden hoe beter de isolatie van de lichtkoepel.
Daarnaast is het belangrijk om ook een opstand (een opstaande rand welke op het dakvlak wordt geplaatst. Hier kan de lichtkoepel op worden gemonteerd) uit te kiezen met een soortgelijke isolatiewaarde.

Enkelwandige lichtkoepels
Een enkelwandige lichtkoepel kun je plaatsen in onverwarmde ruimtes die slecht of niet geïsoleerd zijn zoals bijvoorbeeld een carport of overkapping.

Dubbelwandige lichtkoepels
Dubbelwandige lichtkoepels kun je plaatsen in gesloten ruimtes welke niet optimaal geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan ruimtes zoals een schuur, tuinhuis of serre. De isolatiewaarde is meestal voldoende om condensvorming te voorkomen.

Drie of meerwandige lichtkoepels
In verwarmde ruimtes zoals bijvoorbeeld een keuken, woonkamer, badkamer of kantoor raden wij aan om minimaal een driewandige lichtkoepel te plaatsen. Is de ruimte of kamer nog beter geïsoleerd? Koop dan een 4 of 6-wandige (ISO) koepel. Wanneer je een lichtkoepel in een goed geïsoleerde ruimte wilt plaatsen dan is een hoge isolatiewaarde van de lichtkoepel zeer belangrijk. Je wilt immers het verlies van warmte en kou via de lichtkoepel zoveel mogelijk beperken.

Goedlicht-lichtkoepels-en-opstand-bovenzijde

Stap 2 - Bepaal de vorm
De tweede stap is de keuze voor de vorm van de lichtkoepel. Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals vierkant, rechthoekig of rond. Vierkante en rechthoekige lichtkoepels zijn verkrijgbaar met bolvormige en piramidevormige beglazingen. Doorgaans wordt een lichtkoepel uitgevoerd met bolvormige beglazing. De piramidevormige beglazing zorgt voor een bijzondere spreiding van het daglicht. Ronde lichtkoepels worden alleen uitgevoerd met bolvormige beglazingen. De ronde vorm is een goede oplossing wanneer veel daglicht gewenst is in een smalle ruimte of op specifieke plaatsen in een gebouw.

Stap 3 - Welke materiaal beglazing moet ik kiezen?
In stap drie maak je de keuze voor het materiaal van de lichtkoepel. De kunststof lichtkoepels van Goedlicht zijn uitgevoerd met polycarbonaat of acrylaat beglazing, beide zijn UV-bestendig en weersbestendig.
Polycarbonaat is sterker dan glas en is een hoogslagvast materiaal. Tevens werkt het preventief bij inbraak en vandalisme. Het materiaal acrylaat, ook wel PMMA genoemd, is ook sterker dan glas maar minder slagvast dan polycarbonaat.
In bepaalde ruimtes is het belangrijk een bewuste keuze voor polycarbonaat of acrylaat te maken. Vraag een specialist wat de beste keuze is voor jouw ruimte.

Helder of opaal?
Wat betreft de kleur van de beglazing heb je keuze uit helder of opaal (melkwit).
Heldere beglazing is transparant en hier kan doorheen gekeken worden, tevens laat het meer licht door dan opale beglazing. Kies je voor opale beglazing, dan kan er niet doorheen gekeken worden. Opale beglazing is wel meer warmtewerend dan heldere beglazing.

Stap 4 - Maatvoeringen
Tot slot bepaal je de gewenste maat van de lichtkoepel. Bij lichtkoepels wordt vaak gesproken over meerdere maatvoeringen zoals dagmaat, (dak)sparingsmaat en buitenmaat. De dagmaat is meestal de bestelmaat van een lichtkoepel. Let bij de keuze voor een maatvoering ook op de sparingsmaat. De sparingsmaat is namelijk het gedeelte wat uit het dak verwijderd moet worden. Bij kunststof lichtkoepels van Goedlicht is de sparingsmaat altijd groter dan de dagmaat. Hieronder worden de maatvoeringen toegelicht.

Dagmaat lichtkoepels
De dagmaat wordt ook wel binnenwerkse maat genoemd. Dit is de maat van de opening waardoor het daglicht naar binnentreedt.

 Dagmaat-lichtkoepel-goedlicht

Sparingsmaat lichtkoepel
Dit is de maat van het gedeelte wat uit het dak verwijderd moet worden om een lichtkoepel te plaatsen.

Daksparing-lichtkoepel-goedlicht

Buitenmaat lichtkoepel
De buitenmaat van een lichtkoepel is de afstand tussen de ene uiterste buitenzijde van de koepel naar de andere uiterste buitenzijde.

Buitenmaat-lichtkoepel-goedlicht
Tip voor een strakke afwerking van het binnen plafond
Wilt u de ruimte tussen het binnen plafond en de opstand strak afwerken? Een PVC dagkantkoker, ook wel dagkantafwerking genoemd, is hiervoor een mooie oplossing. Afhankelijk van de vorm van de opstand kunt u kiezen voor een vierkante, rechthoekige of ronde Goedlicht dagkantkoker. Voor nog meer sfeer is het mogelijk een dagkantkoker te integreren met LED verlichting.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb kennis genomen van de Privacyverklaring en cookies.

Goedlicht is een handelsnaam van de Hak4t groep